Evoluția asigurărilor în România

Aparitia, dezvoltarea si evoluția asigurarilor în România. Componentele istorice ale sistemulului de asigurari din Romania

Asigurările în perioada 1870-1948

Prima etapă a asigurărilor a început în anul 1871 și s-a încheiat în anul 1948. Prima societate de asigurări românească a fost înființată pe data de 13 martie 1871, numită Dacia, a doua numită România în anul 1873, Naționala în anul 1882, Agricola în anul 1907, Steaua României în anul 1920 etc.

În anul 1930 oficiul de control al vremii a autorizat pentru funcționare un număr de 17 societăți naționale și două străine, toate de tip privat.

În anul 1915 a luat ființă Casa de Asigurări a Ministerului de Interne, ca instituție publică de asigurare, iar în anul 1942 s-a transformat în Regia Autonomă a Asigurărilor de stat (R.A.A.S.). Asigurările se făceau împotriva riscurilor de incendiu, trăsnet, explozie și alte accidente.

Prin legea din 1942 s-a lărgit sfera asigurărilor de stat, adăugându-se cele casco, răspundere civilă, avarieri de mașini, accidente, viată, inundații, grindină.

Tot în această perioadă s-au înființat și Asociațiile mutuale de asigurare, în anul 1914 Societatea Națională de Agricultură a introdus asigurările mutuale de culturi agricole ale obștilor sătești prin mijlocirea Casei Centrale a Băncilor Populare.

Așadar în această perioadă, activitatea de asigurare s-a desfășurat în cadrul unei economii de piață bazată pe concurență.

Asigurările în condițiile economiei planificate (1949-1990)

În anul 1952 a fost organizată Administrația Asigurărilor de Stat (A.D.A.S.), având sediul central în București și sucursale în toate județele. A.D.A.S. efectua asigurări de bunuri, persoane, răspundere civilă sub două forme: obligatorii și facultative.

Cele obligatorii erau:

– bunurile aparținând C.A.P. și persoane fizice;

– asigurarea călătoriilor pentru cazuri de accidente;

– asigurarea de răspundere civilă rezultată din accidente de circulație;

Cele facultative erau:

– asigurări de bunuri pentru cazuri de avariere, distrugere, furt, alte evenimente;

– asigurări de răspundere civilă, vătămare corporală, deces de persoane, avarierea sau distrugerea de bunuri.

Evoluția asigurărilor în România în faza tranziției către economia de piață – după 1990

Potrivit legii 47/1991, a legii 136/1995 și a legii 32/2000 care privește constituirea, organizarea și funcționarea societăților comerciale din domeniul asigurărilor, activitatea de asigurare în țara noastră se desfășoară în trei categorii de societăți:

a) Societăți de asigurare, asigurare-reasigurare și reasigurare – toate acestea acceptând riscurile contra primelor plătite de asigurați sau reasigurați.

b) Societăți de intermediere sau agenți de intermediere care negociază și încheie contracte de asigurare și reasigurare cu societățile enumerate mai sus.

c) Societăți care pretează alte servicii privind încheierea și executarea unor contracte de asigurare-reasigurare. Numărul acestor societăți este foarte mare, deci existând o concurență acerbă pe piață.

Printre cele mai cunoscute societăți de asigurări amintim: ASIROM, ASTRA, ASIT, ARDAF, AGRAS, OMNIASIG, EXIMBANK, METROPOL, UNITA, INTERAMERICAN, GARANTA GENERALA, ASIBAN ETC.

Continutul asigurarilor moderne in Romania

In contextul intrarii accelerate in rand cu tarile dezvoltate economic, evoluția asigurărilor în România a facut pasi importanti in alinierea la standardele dezvoltate. Desi din punct de vedere formal, ofertele de asigurare sunt bine dezvoltate, in realitate segmente mari de ofertare sunt inca foarte putin dezvoltate in volum de activitate, neexistand o cerere bine definita.

Asigurarile obligatorii au prins in linia lor doua categorii foarte importante: raspunderea civila auto si asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva calamitatilor naturale.

Intre asigurarile facultative, un volum decent de activitate se observa in sectoarele asigurarilor CASCO, al asigurarilor de viata si al asigurarilor de calatorie. Mai putin dezvoltat este deocamdata segmentul asigurarilor de raspundere civila legala si cel al asigurarilor de locuinta si bunuri.

In aceasta etapa, sistemul asigurarilor romanesc se afla intr-o perioada de restructurare si reglementare moderna, un rol foarte important avandu-l infiintarea relativ recenta a Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Acest organism – autoritate a statului, regmenteaza si controleaza piata financiara, care include in ansamblul sau si sistemul asigurarilor.

Printre multele atributii ale ASF mentionam unul: realizarea si publicarea de studii si statistici ale “calitatii” serviciilor de asigurari, materiale care ajuta foarte mult in limpezirea apelor in cadrul ofertelor de asigurare, unde pana nu de mult, singurul criteriu decent de alegere, pe langa pret, era “gura lumii”.

Leave a Reply



GDRP | T&C | Privacy | Cookies
Home | Facebook | Telcons: 021-9551