Asigurarea obligatorie a locuintei

Nu puteti avea o asigurare facultativa de locuinta si bunuri fara a incheia mai intai asigurarea obligatorie a locuintei. Cum procedati pentru a iesi mai bine?

Probabil unii dintre dumneavoastra deja se intreaba deja care este treaba cu asigurarea obligatorie a locuintelor. Da, este adevarat, desi prin lege fiecare proprietar de locuinta este obligat sa aiba in permanenta o asigurare de locuinta (de aici denumirea de asigurare obligatorie), o mare parte dintre noi nu au asa ceva. De ce oare?

Greu de gasit un proprietar de autovehicul care sa nu aiba incheiata o polita de asigurare RCA  – Raspundere Civila Auto. De ce nu este la fel cu proprietarii de locuinte? Gasim foarte usor cel putin doua motive. Mai intai, la orice control rutier al politiei sau la orice eveniment, vi se cere sa prezentati trei documente: permisul de conducere, talonul masinii si polita RCA. N-o ai, platesti amenda usturatoare. In al doilea rand, evenimentele rutiere (accidentele in special) sunt mult, mult mai frecvente decat cele acoperite in cazul asigurarii obligatorii a locuintei.

Riscuri acoperite prin asigurarea obligatorie a locuintei

Asigurarea obligatorie a locuinteiLegiutorul, cand a decis impunerea acestei asigurari, s-a gandit la situatiile catastrofale in care in general guvernul se simtea obligat sa ofere ajutor victimelor, respectiv trei fenomene naturale: cutremur, alunecari de teren, inundatii. Cu exceptia unor zone “victima sigura”, majoritatea locuintelor sunt (sau par) atat de ferite de asemenea riscuri, incat aproape nimeni nu se gandeste serios la nevoia unei asigurari.

Totusi, sunt foarte multi oameni care inteleg avantajele unei asigurari pentru locuinta si bunuri, doar ca acestia se gandesc in general la riscuri mult mai probabile. Riscul de deteriorare din cauze de furtuni, inundatii produse de vecinul de sus, explozii sau incendii, furturi – iata la ce ne gandim cel mai repede cand analizam o asigurare.

Atunci, putem sa facem asigurarea locuintei doar pentru ce dorim noi? Raspunsul este nu, si aici intervine o mentiune foarte importanta: niciun asigurator nu are dreptul sa va emita o polita facultativa (aleasa) de asigurare a locuintei, daca nu o aveti pe cea obligatorie.

Oricate explicatii va oferim aici, sau puteti gasi pe internet, si orice v-ar spune agentul de asigurare, baza in intelegerea obligatiilor ramane textul legii: Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (textul integral furnizat de ASF Romania).

In linii mari, am spus deja impotriva a ce calamitati sau accidente va poate proteja aceasta asigurare: cutremur, alunecare de teren, inundatie naturala. Exista doar doua categorii de polita de asigurare, indiferent de valoarea locuintei: limita asigurata de 10000 euro (pentru care platiti 10 euro pe an), sau 20000 euro (costa 20 euro pe an).

Ce se intampla insa cu locuintele care valoreaza mai mult sau mult mai mult de atat, referitor strict la cele trei tipuri de riscuri naturale? Daca doriti o protectie totala sau cel putin superioara, adaugati acestei asigurari obligatorii a locuintei una facultativa. Cel mai simplu de inteles este astfel: faceto o asigurare pentru limita de 60000 euro, aceasta va contine: 20000 euro partea de asigurare obligatorie, pentru care platiti 20 euro / an, si restul de 40000 reprezentand componenta facultativa adaugata, pentru care platiti cat va cere asiguratorul (adica unde ati ales cea mai avantajoasa oferta).

In fapt insa, daca mergeti de exemplu la Asirom pentru asigurarea obligatorie, aceasta societate va asigura? Nu, pentru ca asigurarile obligatorii se emit conform legii doar de catre PAID – societatea de asigurare Polul de Asigurare Impotriva Dezastrelor S.A., caz in care Asirom este doar broker de asigurari pentru dumneavoastra.

Desigur, nu trebuie sa incheiati ambele polite la acelasi asigurator, puteti face asigurarea obligatorie in limita de 20000 euro la PAID, si pe cea facultativa pentru restul de 40000 euro la Omniasig. In acest caz insa, ce se intampla daca se intampla, de exemplu, un cutremur, iar paguba este in valoare de 21000 euro? Puteti merge direct la Omniasig pentru a recupera acesti bani?

Nu, nu puteti, pentru ca ordinea de recuperare este: 1. asigurarea obligatorie a locuintei, si apoi, 2. asigurarea facultativa. In exemplul de mai sus, din paguba de 21000 euro, 20000 trebuie sa ii recuperati de la PAID, si restul de 1000 de la Omniasig.



GDRP | T&C | Privacy | Cookies
Home | Facebook | Telcons: 021-9551