Asigurarea de raspundere civila iti permite sa iti faci munca sau afacerile fara grija vreunei greseli care ar produce pagube accidentale altor persoane.
Cea mai sigura asigurare de raspundere civila, pentru a fi cu adevarat sigura, trebuie sa raspunda la cateva cerinte esentiale, pe care le enumeram si descriem in continuare;
In primul rand, o buna asigurare de raspundere civila trebuie sa cuprinda toate categoriile de raspundere la care esti expus in mod real: raspunderea urmarilor propriilor fapte, raspunderea faptelor copiilor, altor minori aflati in raspundere, sau a altor persoane aflate in raspunderea noastra; raspunderea faptelor eventualilor angajati sau subcontractanti; raspunderea pagubelor produse de sau prin intermediul proprietatlor noastre.
Apoi, o buna asigurare de raspundere civila trebuie clar sa cuprinda toate situatiile posibile de risc real, respectiv, fapte, actiuni, inactiuni, continuari neurmarite, orice in afara situatiilor de forta majora (asa cum este aceasta definita de catre lege) si care ar putea produce pagube sau daune cuiva: persoana, bunuri, proprietate etc.
Nu in ultimul rand, o asigurare buna trebuie sa aiba in spate un asigurator serios, onest si foarte bun profesionist. Deocamdata, cu putine exceptii, la noi politele de raspundere civila legala sunt foarte putine.
Cum alegem cea mai buna asigurare de raspundere civila?
Cum spuneam mai sus, este dificil de produs, analizat si interpretat suficiente date statistice si informatii pentru a clasifica “seriozitatea” asiguratorilor in aceasta materie. Ce putem face insa este sa extrapolam asemenea detalii de la alte tipuri de asigurari. de exemplu, putem arunca o privire catre cea mai sigura asigurare CASCO in functie de seriozitatea asiguratorilor – analiza bazata pe datele oficiale publicate de catre ASF Romania.
De asemenea, pentru a intelege mai bine ce am incercat sa explicam mai sus, o buna practica cere sa trecem mai intai in revista ceea ce inseamna Raspundere civila – definirea juridica. Pe scurt, plecam de la definitia oficiala din Noul Cod Civil: “Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare.”
Asigurarea de raspundere civila legala exact aici intervine: repara pentru tine acel prejudiciu. Desigur, pentru aceasta este nevoie de ceva: ca tu sa inchei o asemenea polita de asigurare si sa platesti sumele contractuale, la timp.
In cele mai multe cazuri (polite oferite comercial de catre asiguratori, riscurile acoperite sunt urmatoarele:
– cheltuieli directe sau indirecte aparute in urma unui prejudiciu material sau a unei vatamari corporale provocate unei terte persoane;
– cheltuieli directe sau indirecte aparute in cazul in care prejudiciile sus-mentionate sunt produse de catre persoane aflate in raspunderea persanei asigurate (prin raspundere ne referim la raspunderea in mod direct legal – cum ar fi copiii asiguratului);
– pagube la bunuri sau vatamari corporale produse de animalele de companie care apartin sau se afla in grja legala a asiguratului;
– cheltuielile care se ivesc in urma necesitatii unui proces in fata legii, tinand seama ca de cele mai multe ori sumele presupuse de catre un asemenea proces sunt foarte mari, iar in aceste cazuri o asigurare de raspundere civila legala este foarte avantajoasa.
Ce evenimente sau riscuri nu fac parte in general din sfera de acoperire a unei asigurari de raspindere civila fata de terti:
– cazurile de daune provocate de evenimente naturale cum ar fi inundatii, cutremur, alunecari de teren etc. Asiguratul nu raspunde legal pentru daunele aduse unor terte persoane in urma a astfel de evenimente, chiar daca in procesul de producere a daunelor sau vatamarilor corporale au fost implicate si bunuri ale acestuia.
– in cazul in care se constata faptul ca daunele suferite tin exclusiv de raspunderea civila legala a persoanei pagubite, si nu de raspunderea asiguratului.
– dauna este produsa de o terta persoana, fata de care asiguratul nu prezinta raspundere legala.
Am inceput sa scriu acum 28 de ani, si de 23 de ani fac analiza economica. Mi-am facut un scop din a intelege mai intai un proces, si apoi din a impartasi din invatatura mea. A impartasi din ce am invatat, are pentru mine un efect terapeutic, iar pentru cei care invata de la mine, sper sa aiba un efect cel putin mai benefic de atat.