Calatoresti in strainatate, chiar si in UE, dar mai ales in afara? Ia-ti o asigurare de calatorie neaparat! Hai sa te ajutam sa o gasesti pe cea mai ieftina.
Multa lume spune ca asigurarea de calatorie este o risipa, ca cel putin la calatoriile in interiorul UE nici nu mai sunt necesare. Asa sa fie oare? E adevarat ca o asigurare de sanatate privata te acopera oriunde in UE?
Toti suntem sau am fost tineri cand credeam ca noua nu ni se poate intampla nimic. De cele mai multe ori asa este. La fel de adevarat, daca patim ceva, suntem puternici, mari si tar. Ne rezolvam singuri problemele. Corect?
Corect, mai putin atunci cand nu putem. Si atunci, necazul nu mai cade pe noi, ci pe familia noastra. Cei dragi se pot trezi ca au de platit sume colosale, de facut eforturi supraomenesti.
Asigurare de calatorie ieftina
Exista asigurari ieftine, de calatorie sau de alt gen? E adevarat ca daca este ieftina, atunci musai este si proasta? Complicat de raspuns la aceste intrebari. O asigurare de calatorie, ca orice alt timp de produs de asigurare sau financiar complex, prevede foarte multe componente, optiuni si extraoptiuni.
Chiar si asa, preturile difera foarte mult de la o companie de asigurare la alta. Motivele principale sunt legate de politica firmei. Unii asiguratori vor clienti putini cu bani multi. Altii vor clienti multi, la preturi mici. Unii vor sa emita polite putine dar costisitoare, altii vor volum de vanzari.
La o asigurare RCA, nu conteaza decat sa fie ieftina, spre deosebire de asigurarile auto facultative, unde este clar ca ai nevoie de cea mai buna asigurare CASCO.
Dar la o asigurare de calatorie, ce conteaza cel mai mult? Depinde cat de mari sunt riscurile. Una este sa dai o fuga in Ungaria, alta e sa calatoresti in Africa sau Asia.
Am spus si o repetam, asigurarea de calatorie ne ajuta pe noi, dar ii salveaza de fapt pe cei dragi, aproape la fel ca o asigurare de viata. Asigurarile personale costa cat costa, aproape niciodata nu ajungem sa “ne bucuram” de ele, dar cand ne paste nenorocul, aaflam cat de bune sunt. Pentru mai multe detalii, si pentru ca vorbim de calatorii in strainatate, ne permitem un material in limba engleza si va recomandam studiile Travel Insurance Market Research.
Cat costa o asigurare de calatorie buna? La prima vedere, foarte putin. Depinde desigur si ce suma asigurata doriti. De exemplu, la eMag Asigurari, broker online pentru foarte multe societati importante, variantele sunt 10000 euro, 30000 euro si 50000 euro. Ce e bine sa alegeti dintre cele trei praguri? Alegerea este personala, dar depinde unde mergeti si daca aveti insotitori, mai ales minori. Daca veti calatori intr-o tara indepartata si foarte scumpa, e de preferat sa alegeti o varianta cu suma asigurata mai mare.
Dar sa revenim la exemplu, De pilda, un adult, o saptamana in Grecia, suma asigurata 10000 euro, asigurator Asirom. Varianta de asigurare Accidente si Boala + Repatriere costa 25.5 lei, varianta cu extraoptiuni sulimentare Bagaje si Raspundere civila costa 36.06 lei. Exista si polite acordate in aceleasi conditii, mai ieftine decat la Asirom, dar vom reveni in alt articol cu comparatii de pret.
Dar daca as merge in Nigeria? Este departe, este o tara foarte scumpa (nu va mirati, dar este mai scump sa vizitezi Nigeria decat Elvetia sau tarile nordice, si asta fara sa luam in calcul avionul). Daca as merge tot cu Asirom, si tot pe 10000 euro suma asigurata, polita ar csta (in cele doua variante de ai sus) 38.57 lei, respectiv 49.55 lei.
Din start vedem ca mai departe si mai riscant = mai scump. Dar sincer, nu m-as aventura sub nicio forma atat de departe cu o asigurare la maxim 10000 euro. Nu, eu as merge pe maxim, suma asigurata 50000 euro. Atunci, tot Asirom mi-ar da polita cu 50.34 lei, respectiv 60.99 lei cu extraoptinea asigurarii pe bagaje si raspundere civila.
Am ajuns la concluzia ca cea mai scumpa asigurare de calatorie, intr-o tara de risc mare, pentru o saptamana, costa cel mult 13 euro. Prin comparatie, o asigurare de calatorie normala cu destinatia undeva in Europa pe aproape, costa 5-6 euro. Nu sunt prime de speriat, nu?
Am inceput sa scriu acum 28 de ani, si de 23 de ani fac analiza economica. Mi-am facut un scop din a intelege mai intai un proces, si apoi din a impartasi din invatatura mea. A impartasi din ce am invatat, are pentru mine un efect terapeutic, iar pentru cei care invata de la mine, sper sa aiba un efect cel putin mai benefic de atat.