Ai nevoie de o asigurare CASCO, cum sa alegi? Un criteriu deosebit de important, pe langa optiunile de ordin tehnic, este SERIOZITATEA ASIGURATORULUI.
Cum puteti determina daca un asigurator este mai serios decat un altul? Functioneaza criteriile obisnuite la cumparaturile obisnuite, adica vechimea vanzatorului pe piata, notorietatea acestuia, senzatia pe care o resimtiti cand ii cititi numele, adica va suna serios sau nu? Partial, da, dar in cazul asigurarilor CASCO situatia este putin diferita fata de o achizitie uzuala.
De ce spunem asta? In primul rand, senzatia generala este ca nimeni nu este multumit de asigurarea lui (CASCO sau RCA, deopotriva). Pe de alta parte, cand ai nevoie cu adevarat de seriozitatea asiguratorului – de data asta in special pe asiguyrarea CASCO, care este destinata pagubelor tale proprii, inseamna deja ca ai necazuri serioase, si greu sa mai gasesti cuvinte de lauda pentru asigurator, sau greu ca cel care te asculta sa se concentreze la acest aspect aparent secundar.
Poti afla cea mai sigura asigurare CASCO?
Am incercat sa gasim un criteriu obiectiv de clasificare a “seriozitatii” asiguratorilor in domeniul asigurarilor auto, si ne-am oprit la o situatie anuala publicata de catre ASF (Autoritatea de Supraveghere Finaciara – care include piata asigurarilor): raportul plangerilor, reclamatiilor si petitiilor inaintate impotriva asiguratorilor.
Din aceasta situatie, aferenta ultimului an incheiat, de departe cele mai “reclamate” societati de asigurare sunt City Insurance, Euroins si Asirom. Si iata cum una dintre cele mai vechi si aparent, mai serioase societatid e asigurare de la noi – respctiv Asirom, are in fapt cel mai mare procent de reclamatii si petitii depuse impotriva lor, referindu-se in special la incidente cu platile datorate catre clienti.
Bum, dar care sa fie oare societatea de asigurare cu cele mai putine plangeri, reclamatii si petitii? Din situatia ASF Romania, aceasta este, si nu oricum, ci de departe fata de locurile urmatoare, Allianz Tiriac S.A. – cea mai serioasa fata de clienti societate se asigurari auto.
De ce ai nevoie de o asigurare “sigura”?
Spre deosebire de asigurarea de raspundere civila, acel RCA obligatoriu si foarte clar reglementat, unde “beneficiarul” platilor este altcineva, in cazul asigurarilor CASCO cel pagubit esti tu, si cu cat mai repede ti se platesc reparatiile sau daunele, si cu cat mai sigur esti ca nu ti vor refuza la plata diverse lucrari, cu atat mai clar este de ce ai nevoie de cea mai sigura asigurare CASCO.
Conteaza si cat de ieftina este polita, conteaza foarte mult si cat de usor o primesti, adica prin ce verificari amanuntite sau sumare te trece asiguratorul, dar cand ceva merge prost, si ai nevoie sa primesti, aceste aspecte trec clar in plan secundar.
Si vine intrebarea de o suta de puncte: daca cei mai multi conducatori auto nu ajung vreodata sa aiba nevoie de beneficiile asigurarii CASCO, sau nevoia este foarte mica, de ce s-o mai faci? Daca atatia soferi nu fac asemenea asigurare, si nimeni nu pare sa ajunga la faliment.. atunci de ce cei care platesc o mai fac totusi? Simplu, e de ajuns sa te plimbi pe langa un centru MAI de constatare accidente, si vei vedea cate masini nenorocite zac acolo, uitate. Aceia sunt in general cei care au facut economie cu asigurarile.
Daca faci asigurare CASCO, iti mai trebuie RCA?
Asigurarea CASCO nu poate tine loc de asigurare RCA. In primul rand, asigurarea RCA este obligatorie, si nu poate fi inlocuita – legal, cu nimic altceva. In al doilea rand, cum am mai explicat, cele doua asigurari acopera alte tipuri de riscuri. CASCO iti repara sau inlocuieste masina proprie in caz ca nu te acopera polita RCA a altcuiva, RCA repara sau inlocuieste masina altua pe care l-ai pagubit tu.
Am inceput sa scriu acum 28 de ani, si de 23 de ani fac analiza economica. Mi-am facut un scop din a intelege mai intai un proces, si apoi din a impartasi din invatatura mea. A impartasi din ce am invatat, are pentru mine un efect terapeutic, iar pentru cei care invata de la mine, sper sa aiba un efect cel putin mai benefic de atat.